Моисей; жизнь и предназначение

Страница: 3/4

1. Я Господь, Бог твій, котрий вивів тебе з землі єгипетської, з будинку рабства. Так не буде в тебе інших богів перед особою Моєю.

2. Не роби собі кумира і ніякого зображення того, що на небі вгорі, і що на землі внизу, і, що у водах нижче землі. Не поклоняйся їм і не служи їм; тому що Я, Господь, Бог твій. Бог ревнитель, за провину батьків караючих дітей до третього і четвертого роду, що ненавидять Мене, і творящий милість до народу люблячого Мене і що дотримує заповіді Мої.

3. Не вимовляй імені Господа, Бога твого, дарма; тому що не залишить Господь без покарання того, хто вживає ім'я Його дарма.

4. Спостерігай день суботній, щоб свято зберігати його, як заповів тобі Господь, Бог твій. Шість днів працюй, і роби всякі справи твої; а сьомий – суботу, віддай Господові, Богові твоєму. Не роби цього дня ніякої справи ні ти, ні син твій, ні дочка твоя, ні раб твій , на раба твоя, ні віл твій , ні осел твій, ні всяка худоба твоя, ні прибулець твій, котрий у тебе; щоб відпочив раб твій і раба твоя, як і ти. І пам`ятай, що ти був рабом у землі Єгипетській, але Господь, Бог твій, вивів тебе відтіля рукою міцною і м`язом високим, тому і повелів тобі Господь, Бог твій, дотримувати дня суботнього.

5. Поважай батька твого і матір твою, як повелів тобі Господь, Бог твій, щоб тривали дні твої, і щоб добре тобі було на тій землі, що Господь, Бог твій , дає тобі.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействуй.

8. Не кради.

9. Не вимовляй помилкового свідчення на ближнього твого.

10. Не бажай дружини ближнього твого, і не бажай будинку ближнього твого, ні полючи його, ні раба його, ні вола його, ні осла його, ні усього, що є в ближнього твого.

Сьогодні ці заповіді вважаються природним етичним кодексом для кожної людини. Однак у часи Мойсея вони з'явилися дійсним одкровенням, що у корені змінювало звичні уявлення.

Перша заповідь є найважливішою в іудаїзмі. Тут затверджується, що Бог Один і Єдиний і саме він є заступником єврейського народу. В часи Мойсея весь космос був одухотворений. Часто відбувалося поклоніння Верховному Владиці, але при цьому не заперечувалося буття інших, другорядних богів. Поклоняючись Усевишньому творцеві, сучасники Мойсея у всіх країнах древнього світу шанували багатьох, у тім або іншому ступені значимих богів. Весь пантеон богів Сходу і Заходу часто був зв'язаний складними родинними вузами. Боги народжувалися і вмирали, одружувалися і народжували дітей, воювали і віддавали і т.д. Бог Мойсея, знаходиться поза цим клубком відносин і навіть над ним. Яхве - це Бог, що стоїть поза всякими причинами і залежностями. Саме ім'я Яхве означає сущий, тобто живий, існуючий завжди, безвідносно до часу і простору. В одному епізоді Мойсей запитує Бога його ім'я для того, щоб передати совему народові. Мойсеєві здається природним, що для поклоніння необхідне ім'я. Бог же, глянувши до людського неуцтва, говорить - "Я сущий ". У цьому ясно видна іронія: "я сущий " іншими словами означає - "мені немає імені ". Але в той же час Яхве не схожий на абстрактний універсальний Брахман індуїзму. Яхве є Бог живий, що безпосередньо бере участь у земних подіях.

Друга заповідь відгороджує людину від ідолопоклонства, що йде з первісних вірувань. Увесь древній світ не міг прийти до найбільшого одкровення, що Бог не має образу, так само, як не може мати імені. Мойсей же в цій заповіді говорить, що Бог не може бути зображений, людська свідомість не може вмістити в себе образ Божий. Тому Бог приходить до людини в різних зрозумілих обличиях, таких, як неспалений кущ, ангел, що віщає від Бога. Друга заповідь є найбільше одкровення, що суперечить усьому древньому та й сучасному світосприйманню людини. Проте, ізраїльський народ беззаперечно сприйняв цю заповідь і дотеперішнього часу археологами не виявлено жодного зображення Яхве.

Реферат опубликован: 11/02/2010